Onze liefde voor Zweden


Onze liefde voor Zweden

Wij, Chris en Hetty Muller hadden onze eerste gezamenlijke kampeervakantie naar Noorwegen en Zweden reeds in 1978. Hetty is vanaf haar 5e (1962) bekend met Denemarken door kampeerreizen met haar ouders Threes en Nic, die in 1954 hun huwelijksreis naar Denemarken op de scooter maakten. Threes heeft haar liefde voor Denemarken gekregen door de liefdevolle opvang door collega’s van haar vader bij de spoorwegen in Nyborg na de hongerwinter 1944-1945 in Amsterdam. In 1965 maakte Hetty met haar ouders en broer en zus hun eerste trip naar Noorwegen en Zweden, en reken maar dat was toen een hele expeditie.

Toen wij, Chris en Hetty samen in 1984 ons eigen bedrijf begonnen, was er van vakanties gedurende de eerste 9 jaren geen sprake, mede vanwege het belang van de bereikbaarheid. Het begin van het bestaan van de mobiele telefoon bracht hier verandering in. Toen dus de eerste bestemming voor een 10-daagse kampeervakantie met onze drie dochters werd gezocht, was op dat moment de enige mogelijk Zweden, want in 1993 was Zweden het enige land met een netwerk en inderdaad volledig bereik, zelfs in de kano op het meer. We zijn toen bijna volledig weg geregend in Nora, maar het hele gezin heeft het nog in zijn geheugen staan als ‘super’. Aardig detail is dat dit zelfde eerste netwerk in 2009 weer in gebruik is genomen voor de mogelijkheid van draadloos-internet met Wifi en inmiddels is er sinds 2015 naast 4G wifi ook een mobiel netwerk (Mifi) via dit eerste netwerk.

Vanaf dat moment werd het ieder jaar Zweden en was Nora de uitvalsbasis, vooral naar Värmland. Op een bepaalde leeftijd van de jeugd werd even ‘overspel’ gepleegd richting Spanje en Frankrijk. Voor ons voelde het ook als zodanig, dus vanaf het tijdstip dat onze dochters zelfstandig op vakantie gingen, was de keuze niet moeilijk, wel was de tent vervangen door een caravan.

Reeds geruime tijd kwam bij ons beiden toch de wens naar een eigen huis in Zweden, Värmland, en in 2005 hebben we actief gezocht en toen we eenmaal ons Skolhuset met Skolbespisningen zagen, waren we op slag verliefd en verkocht (we hebben ongeveer 15 seconden na hoeven denken over de koop). Het ligt midden in de bossen, héél rustig, beschut en zonnig op een open plek van totaal 6500 m2.

Vanaf dat moment is iedere vakantie gebruikt om beide huizen op te knappen, te schilderen aan de binnen en buitenkant, waarbij wel de Zweedse kleurstellingen en combinaties volledig in stand zijn gehouden en in 2007 hebben we besloten Skolbespisningen als vakantiehuis te gaan verhuren. Het is een écht Zweeds huis. In 2015 is dit opknappen één keer onderbroken geweest, toen heeft Chris vanuit Helsingborg over de Sverigeleden naar de Noordkaap gefietst, 2942 km in 24 dagen en aansluitend één weekje bijtanken in Skolhuset, super!


Chris en Hetty Muller | Telefoon: 0481-374616 | Mobiel: 06-52550890 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | inloggen