Omgeving


De omge­ving

"Lilla Skoga" ligt op 60 graden noorder breedte, rustig gelegen op een open zonnig terrein in de bossen tussen Södra Skoga en Norra Skoga, in het hart van Värmland. Doordat het ver genoeg van de doorgaande weg ligt is het terrein uitermate geschikt voor gezinnen met jonge kinderen, die naar hartelust in de tuin kunnen spelen. Het is een uitstekende uitvalsbasis voor sportieve vakanties in zomer en winter, eigenlijk het gehele jaar door heeft de omgeving zijn charmes. Het is een heerlijk rustpunt om naar terug te keren en te genieten van de ongekende stilte en de natuur, het enige dat je  hoort is het gefluit van de vogels, het ruisen van de bomen en het kabbelen van de beek verderop. Echt een plek om de 'accu' weer op te laden, nieuwe inspiratie op te doen en tot jezelf (en elkaar) te komen.

Hagfors is ongeveer 17 km verwijderd, evenals het noordelijker gelegen Ekshärad aan de Klarälven. Hier kunt u terecht voor uw dagelijkse boodschappen en in Hagfors en Ekshärad is de plaatselijke VVV gevestigd. Je kunt vanuit het huis uren lang ongestoord wandelen en fietsen en genieten van de ongerepte natuur.

Rond het huis starten diverse wandelpaden, achter het huis loopt de oorspronkelijke weg die in het verleden, voordat de waterkrachtcentrale in de Klarälven vlak bij Södra Skoga werd aangelegd, heeft geleid naar de pont die toen over de rivier ging. Enkele Milestones langs het wandelpad zijn hier de stille getuigen van. Dit pad volgend kan dit punt aan de rivier nog steeds benaderd worden.

De ijstijd in het verleden heeft een bijzonder fraaie uitwerking op het gebied gehad en heeft een aantal plateau's gevormd welke uiteindelijk weer leiden naar de rivier de Kläralven. Iets achter de huizen loopt ook een kleine rivier, waar bevers hun domein hebben. Dit geldt ook voor het gebied in Södra Skoga bij de afslag naar Norra Skoga en de verwijzing naar de Bygdegård; bij het 15 km ten noorden van Ekshärad gelegen Brattfallet zijn een aantal hele mooie wandelingen uitgezet en is de geschiedenis van de loop van de prachtige kronkelende rivier de Klarälven en opbouw van de plateau's in diverse tijden op borden uitgebeeld.

Op de akkers tussen Södra Skoga en het huis zijn regelmatig kraanvogels te zien en te horen en lopen herten te grazen, met een beetje geluk lopen ze door de tuin, evenals een vosje die in de buurt zijn hol heeft en graag op zoek gaat naar rondslingerende schoenen of slippers, dus dat betekent wel dat je daar attent op moet zijn. Het aantal vlinders en vogels, meesjes, vinkjes en spechten is ontelbaar. Rond het huis zijn flink wat vogelhuisjes, vlinderkastjes, kastjes voor bijen en lieveheersbeestjes opgehangen en voor de winter voederhuisjes; mooi om te zien dat in mei al heel wat nieuwe 'bewoners' druk bezig zijn met nestelen en vaak alle vogelhuisjes bewoond zijn. 

Afdrukken van poten van elanden tijdens wandelingen laten zien dat deze de huizen dicht benaderen en dat ze zich verzamelen bij de dichtbijgelegen Bygdegård, zeker als het 's winters koud is en heeft gesneeuwd. Als je geluk hebt kom je ze tegen, soms alleen, maar ook vaak met zijn tweeën, dit mede afhankelijk van het jaargetijde. We hebben achter het huis in de bossen de sporen van een lynx kunnen volgen, ook richting de Klarälven hebben we deze sporen gesignaleerd. Als de sneeuw eenmaal weg is, liggen overal hoopjes elandenkeutels in het gras. 

Het huis is zijn door zijn ruimte en ligging een heerlijke uitvalsbasis in ieder seizoen. 


Chris en Hetty Muller | Telefoon: 0481-374616 | Mobiel: 06-52550890 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | inloggen