Geschiedenis van het huis


Geschiede­nis Skolbespis­ningen

Skolbespisningen is gebouwd in 1909 als bijgebouw bij de school, het huidige Skolhuset (schoolhuis). Dit is eveneens gebouwd in 1909 met beneden de klaslokalen en boven de woningen voor de leraren, toen ieder met eigen opgang. 

Het huis ligt tussen Södra (Zuid) Skoga en Norra (Noord) Skoga. Op dat moment was de naam voor dat stukje Zweden waar de school met bijgebouwen werd gebouwd Lilla (klein) Skoga. Het huis Skolbespisningen werd gebruikt om het eten voor de schoolkinderen te verzorgen. Tevens was in de nabijheid een badhuis met sauna aanwezig, welke inmiddels ook geheel verbouwd als woning in gebruik is.

Naast Skolbespisningen is in een later stadium, toen de school meer leerlingen kreeg een nieuw schoolgebouw gezet (tekeningen uit het Kadaster uit 1944 laten dit reeds zien) en is Skolhuset omgebouwd tot woning. Later heeft Skolbespisningen nog dienst gedaan als winkel, toen echter de school ernaast na een brand in de jaren 80 op die plaats werd opgeheven is het omgebouwd tot woning.


Chris en Hetty Muller | Telefoon: 0481-374616 | Mobiel: 06-52550890 | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | inloggen